Помер перший чоловік, який вийшов у відкритий космос, – випускник Чугуївського льотного училища Олексій Леонов

Сьогодні, 11 жовтня, на 86-му році життя помер прославлений випускник Чугуївського військового авіаційного училища, перша людина, що вийшла у відкритий космос, учасник міжнародної космічної місії “Союз-Аполлон” космонавт Олексій Леонов.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення інформаційного агентства “Інтерфакс”.

Леонов під час виходу у відкритий космос. Фото: ТАСС

“Космонавт Олексій Леонов, який першим в історії вийшов у відкритий космос, помер на 86-му році життя”, – повідомило агентство.

Леонов народився у селі Листвянка (Західна Сибір, РФ) 30 травня 1934 року. Через три роки, у 1937 році, коли батько майбутнього космонавта був репресований, сім’я перебралася у м. Кемерово до родичів, де 11 осіб були змушені тулитися у маленькій кімнаті. Через два роки батька реабілітували, у цьому допоміг його товариш по службі. Після війни сім’я перебралася до Калінінграду, де Леонов закінчував школу. Він з дитинства малював, мріяв поступити до Ризької академії мистецтв, проте з матеріальних міркувань цього зробити не зміг. Доля привела його спочатку до авіашколи, а потім – до Чугуївського військового авіаційного училища у Харківську область.

У 1960 році Олексій Леонов став членом першого радянського загону космонавтів і в березні 1965-го відбувся його перший космічний політ. У цьому польоті Леонов і став першим землянином, який вийшов у відкритий космос. І вихід Леонова у космос, і весь той політ супроводжувалися масою труднощів і технічних неполадок, можна вважати, що Олексій Леонов та його напарник Павло Бєляєв дивом вижили. А коли космонавти в ручному режимі посадили несправний корабель у засніженій тайзі далеко від населених пунктів (за 70 км від м. Солікамськ), евакуювати їх вдалося лише на третю добу.

Після цього польоту Олексій Леонов брав участь у підготовці місячно-облітної та місячно-посадочної програм, що так і залишилися нереалізованими, отримав інженерну освіту у Військово-повітряної інженерній академії імені Жуковського та у 1975 році став учасником радянсько-американської космічної місії “Союз-Аполлон”. З 1970 по 1991 рік Леонов був заступником начальника Центру підготовки космонавтів. В запас вийшов у 1992 році у званні генерал-майора авіації.

Юнацька мрія Олексія Леонова про те, щоб стати художником, все-таки збулася. У 1967 році, незабаром після першого польоту, у співпраці з художником-фантастом Андрієм Соколовим він створив ряд поштових марок СРСР на космічну тему. У 1972 році вони випустили ще одну серію марок.

Поховають Олексія Леонова у підмосковних Митищах на військовому меморіальному цвинтарі.

Як повідомляв Харків Times, 6 серпня, менше року не доживши до 100 років, пішов з життя почесний громадянин Харкова, Заслужений діяч науки України професор-радіофізик Яків Шифрін.